Виж само едно мнение
  #24  
Стар 18-05-2023
морандис морандис не е на линия
Banned
 

Дата на присъединяване: Jul 2019
Мнения: 84
Благодари: 92
Получил благодарност:
34 пъти в 25 поста
Сваляния: 0
Ъплоуди: 0
По подразбиране

Az като любител на всякаква аудио-видео-компютърна техника наблюдавам как от края на 20 век и вече от началото на 21 век китайската техника измести изцяло японската и малкото европейска която имаше на пазара в БГ. От десетина години забелязвам, че и на битаците тук в Североизтока при техниката, която се продава домъкната от Западна Европа също преобладава произведена в PRC независимо какво лого носи - медион, тевион,парксайд, тошиба, акай, айва, jvc, сони, епъл и т.н. В САЩ не съм бил, но гледам по предавания дават и там 90% от перални, телевизори, лаптопи се внасят от КНР.
Тук в БГ още преди 20 години един приятел електронен техник, ми каза: "Вече няма хляб в тази професия(на радиотелевизионния техник), а друг от старата школа наскоро ми каза, че се опитал да ремонтира модерен аудио ресивър и че за него е почти невъзможно - че вътре има над 20 процесора, като дори да открие и замени повредения чип, в него има и записан софтуер, който само производителят знае.
Тоест подобна техника вече не е ремонтно пригодна или поне финансово и като изгубени работни часове не си струва да се ремонтва - направо си купи нов китаец, защото не подлежи на ремонт като съветска, западно европейска или японска техника от преди половин век.
Китайската по-ниска цена убива японското по-високо качество, дори в богатите САЩ и Западна Европа.

Колкото до мита, ДДС и др. митнически такси ...по нататък, че се уморих да набирам текст в момента...

Последно редактирано от морандис : 18-05-2023 на 08:34
Отговори с цитат
Следните потребители (3) благодарят на морандис за този полезен пост
AstraK (18-05-2023), demmlik (18-05-2023), manqka (18-05-2023)